Recepte
Medus kūka
Medus kūka – kas gan var būt saldāks un gardāks par šo ikvienam tik labi zināmo kūku. Kāds gatavo ar iebiezināto pienu, kāds ar krējumu, arī medus veidu katrs izvēles pēc patikas. It kā visiem zināma – bet katram tik dažāda!
Sastāvdaļas:
kūkas kārtām:
100 g sviesta
80 g medus
1 tējk. sodas
450 g kviešu miltu
3 olas
150 g cukura
krēmam:
515 g skābā krējuma
240 ml saldā krējuma
190 g pūdercukura
1 tējk. vaniļas ekstrakta
Pagatavošana:
1. Sakarsē krāsni 175 grādus karstu. Cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru
2. Karstumizturīgā traukā ar mikseri sakuļ olas ar cukuru, līdz masa kļūst gaiša, pievieno sviestu un medu. Uzliek trauku virs karsta ūdens un karsē. Puto, līdz sviests ir pilnībā izkusis un cukurs izšķīdis.
3. Pievieno sodu un sakuļ. Pamazām pievieno miltus un sajauc ar koka karoti, līdz veidojas mīkla. Ietin mīklu pārtikas plēvē un atstāj uz apmēram 20 minūtēm ledusskapī.
4. Sadala mīklu 8 vienādos gabalos. No katra gabala izveido bumbiņas un tad katru gabalu sarullē ļoti plānā kārtā, un izgriež vēlamo formu (šajā gadījumā aptuveni 18 cm).
5. Katru slāni sadursta ar dakšiņu un liek cepties 7-8 minūtes vai līdz zeltainai krāsai. Lai ietaupītu laiku, cepot vienu paplāti, izrullē citus mīklas gabaliņus. Cep arī atlikušo mīklu (tas var aizņemt mazāk laika, jo krāsns jau iekarsusi), ļauj atdzist.
6. Pēc tam apcep atgriezto malu atlikumus, ko sasmalcina drupačās, zeltaini brūnus.
6. Gatavo krēmu. Lielā bļodā liek skābo krējumu, vaniļas ekstraktu un pūdercukuru. Kuļ līdz vidēji stingrām putām. Saldo krējumu uzputo putās un pievieno krējuma masai līdz viendabīgai konsistencei.
7. Kad kūkas slāņi ir atdzisuši, medus kūka ir gatava salikšanai. Uz viena slāņa klāj apmēram 3 ēd.k. krējuma, liek otro kārtu un atkārto, līdz ir saliktas visas kārtas. Virspusi un malas apsmērē ar atlikušo krēmu un apliek ar apceptajām drupačām.
8. Medus kūka jāliek ledusskapī uz nakti un pasniedz nākošajā dienā.