Recepte
Frikadeļu zupa
Frikdeļu zupa kā jau visas zupas būs garšīga uzreiz, kad ir silta un aromātiskā, kā arī nakošajā dienā, kad visas garšas būs vēl vairāk sajaukušās kopā.
Sastāvdaļas:
frikadelēm:
100 g liesas maltas liellopa gaļas
100 g liesas maltas cūkgaļas
1/2 sīpola, nomizots
1 ķiploka daiviņa, nomizota
3-4 zariņi pētersīļu
2 ēd.k. ūdens
1 tējk. sāls
1/2 tējk. maltu melno piparu
frikadeļu zupai:
1,5 l vistas buljona
1 lauru lapa
2 vidēji lieli kartupeļi, nomizoti
1 ēd.k. olīveļļas
1 mazs sīpols, nomizota
1 ķiploka daiviņa, nomizota
1 mazs burkāns, nomizots
2-3 pētersīļa zariņi, sasmalcināti
jūras sāls pēc garšas
Pagatavošana:
1. Lai pagatavotu kotletes, virtuves kombainā liek sīpolu, ķiploku, pētersīļus un ūdeni, samaļ līdz viendabīgai masai. Var izmantot arī dārzeņu rīvi un ķiplokspiedi, lai sasmalcinātu dārzeņus. Pievieno maisījumu maltajai gaļai, pieber sāli un piparus un sarullē mazas bumbiņas (sanāks apmēram 25). Noliek malā.
2. Lielā katlā lej vistas buljonu ar lauru lapu un uzvāra. Kad buljons vārās, pievieno gaļas bumbiņas un vāra 10 minūtes. Noņem putas, kas veidojas augšpusē, lai frikadeļu zupa un buljons būtu dzidrs. Gatavošanas laikā tas būs jādara vairākas reizes.
3. Kamēr frikadeļu zupa vāras, sagriež kubiņos kartupeļus un sīpolus, burkānu sarīvē uz rupjās rīves. Kad kotletes ir vārījušās 10 minūtes, pievieno katlā kartupeļus un turpina gatavot.
4. Pannā sakarsē ēdamkaroti olīveļļas un uz lēnas uguns sautē sīpolu un burkānu apmēram 10 minūtes, pēc tam pievieno sasmalcinātos pētersīļus un smalki sakapātu ķiploku un pacep vēl 1 minūti
5. Pievieno dārzeņus frikadeļu zupai un samaisa, vāra 5 minūtes vai ilgāk, līdz kartupeļi ir pilnībā gatavi pēc tam pievieno sāli un piparus pēc garšas. Frikadeļu zupa jābauda silta uzreiz.