Recepte
Ķirbju zupa – Krēmīga un sildoša zupa rudens vakariem
Sastāvdaļas:
4 galda karotes olīveļļas
2 sīpoli
1 kg ķirbis (mizots, bez sēklām un sagriezts gabaliņos)
700 ml dārzeņu vai vistas buljona
142 ml saldā krējuma
4 pilngraudu maizes šķēles
Sauja ķirbja sēklu
Pagatavošana:
Uzsilda 2 galda karotes olīveļļas lielā katlā, tad pievieno smalki sagrieztus sīpolus un apcep 5 minūtes, līdz tie kļūt mīksti. Katlā pievieno sagrieztu ķirbi un turpina gatavot 8 – 10 minūtes ik pa laikam apmaisot, līdz tas kļūst mīksts un iekrāsojas zeltains.
Pielej buljonu, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Ļauj šķidrumam burbuļot, un tad vāra vēl 10 minūtes, līdz ķirbis kļuvis pavisam mīksts. Pievieno saldo krējumu un gatavo, līdz tas sāk burbuļot. Pagatavoto masu noņem no katla un ar blenderi to samaļ vienmērīgā, krēmīgā zupas konsistencē.
Kamēr zupa vārās, sagriež maizi mazos gabaliņos. Uzsilda atlikušo olīveļļu pannā, un apcep maizi, līdz tā kļūst kraukšķīga. Pievieno sauju ķirbja sēklu un apcep vēl pāris minūtes. Zupu pasniedz, tai pārkaisot apceptās ķirbju sēklas un grauzdiņus.