Recepte
Maltās gaļas mērce – sarkanā un baltā
Maltās gaļas mērce – kura ir tavējā? Vieni o iedomājas kā sarkano, kas labi sader ar spageti, bet citi uzreiz iedomājas klasisko balto gaļas mērci ar miltiem un vārītiem kartupeļiem. Lai kuru tu izvēlētos – maltās gaļas mērce ir lieliska piedeva dažādiem pamatēdieniem.
Sastāvdaļas:
sarkanā maltās gaļas mērce:
2 ēd.k. olīveļļas
400 g liellopa maltās gaļas
1 sīpols, nomizots, sagriezts kubiņos
2 ķiploku daiviņas, nomizotas, sasmalcinātas
100 g burkāna, nomizots, sarīvēts
800 g (2 bundžinas) konservētu tomātu savā sulā, sasmalcināti
400 ml liellopa gaļas buljona (vai cits pēc izvēles)
sāls pēc garšas
pipari pēc garšas
baltā maltās gaļas mērce:
500 g cūkgaļas maltās gaļas
1 vidēji liels sīpols, nomizots, sakapāts
sāls pēc garšas
malti melnie pipari pēc garšas
2 ēd.k. kviešu miltu
100 g skābā krējuma
100 g saldā krējuma
2 glāzes ūdens (vai mazāk pēc vajadzības)
Pagatavošana sarkanajai mēcei:
1. Uz vidējas uguns sakarsē katlu. Pievieno ēdamkaroti olīveļļas, uzkarsē un tad pievieno malto gaļu un nedaudz sāli un piparus. Apcep malto gaļu uz vidēji lielas uguns, līdz tā sāk palikt brūna, bet nepiededzina. Kad gaļa ir apbrūnējusi, pārliek malto gaļu bļodā un noliek malā.
2. Katliņā, kurā cepi gaļu, pievieno vēl vienu ēdamkaroti eļļas un pievieno sīpolus, šķipsniņu sāls un cep 5–6 minūtes vai līdz sīpoli ir mīksti un caurspīdīgi. Pievieno ķiplokus un sautē vēl 2 minūtes. Pievieno rīvētu burkānu, pēc tam malto gaļu.
3. Pievieno tomātus un labi samaisa. Ielej buljonu, uzkarsē un tad samazina temperatūru, lai viegli sautētu vēl 45 minūtes vai līdz mērce ir bieza un bagātīga. Pēc vajadzības pievieno garšvielas.
4. Pasniedz maltās gaļas mērci ar spageti vai citām piedevām pēc izvēles.
Pagatavošana baltajai mērcei:
1. Sakarsē pannā nedaudz eļļu, liek malto gaļu un, ar lāpstiņu izspaida kunkuļus, apcep, līdz nelielam brunūmam, un lai gaļa ir bez lieliem gabaliem.
2. Sīpolus pievieno gaļai, nedaudz apcep. Turpina gatavot uz pannas vai arī pārliek katliņā. Pieliek garšvielas, uzlej ūdeni, uzvāra un turpina sautēt uz vidējas uguns 20 – 30 minūtes.
3. Ar putojamo slotiņu sajauc krējumus, iejauc miltus. Kārtīgi saputo, lai nav kunkuļu.
4. Maisot, lej krējumu katliņā, maisa, lai nav kunkuļu. Uzvāra un karsē 1-2 minūtes, lai mērcei nebūtu miltu garšas.
5. Pasniedz ar kartupeļiem vai citām piedevām pēc izvēles.