Recepte
Sastāvdaļas
Pamatnei:
- 150 g cepumu (piemēram, klasiskie “Selga” cepumi)
- 70 g nesālīta sviesta, izkausēts
- 50 g cukura
Siera kūka:
- 900 g Filadelfijas siera istabas temperatūrā
- 200 g cukura
- 240 g skābā krējuma istabas temperatūrā
- 1 tējk. vaniļas ekstrakta
- 2 tējk. svaigi spiestas citrona sulas (pēc izvēles, bet ieteicams)
- 3 olas istabas temperatūrā
Pagatavošana:
1. Sakarsē cepeškrāsni 177 grādus karstu.
2. Gatavo pamatni. Saberz cepumus drupačās virtuves kombainā vai, piemēram, izmantojot mīklas rulli vai gaļas āmurīti.
3. Bļodā sajauc kopā drupačas, cukuru un sviestu. Maisījums būs smilšains. Cieši piespied masu pa kūkas pamatni un nedaudz uz augšu pa maliņas apakšu. Izmanto glāzes dibenu lai kārtīgi piespiestu pamatni.
4. Cep krāsnī 8 minūtes. Izņem no cepeškrāsns un karsto pannu liek uz liela follija gabala (tas būs nepieciešams pēc tam formas ietīšanai). Ļauj pamatnei nedaudz atdzist.
5. Gatavo pildījumu. Ar rokas mikseri vai virtuves kombainā sakul kopā Filadelfijas sieru un cukuru vidēji lielā ātrumā, līdz maisījums ir gluds un krēmīgs. Pievieno krējumu, vaniļas ekstraktu un citrona sulu, maisa līdz viss pilnībā sajaucies. Kuļot vidējā ātrumā, pa vienai pievieno olas, pēc katras pievienošanas sakuļot, līdz tās ir iejaukušās. Kad pēdējā ola ir iejaukta mīklā, pārtrauc kulšanu. Lai siera kūka dziestot tā nesaplaisā, nepārmaisi masu pa daudz.
6. Sagatavo pannu ar karstu ūdeni. Jums būs vajadzīga dziļāka cepamā panna, kurā var ieliet karsto ūdeni apmēram 2 cm augstumā. Ap kūkas cepamās formas malu apliek folliju.
7. Pamatnei virsū lej siera kūkas masu. Izmanto gumijas lāpstiņu vai karoti, lai to izlīdzinātu vienmērīgā slānī. Liek kūkas formu uz cepamās pannas un tad pannā ielej karsto ūdeni.
8. Cep krāsnī 1 stundu. Ja pamanāt, ka siera kūkas virspuse pārāk ātri paliek brūna, pusē no cepšanas laika, apklājiet to ar folliju. Cep siera kūku līdz brīdim, kad centrs ir gandrīz iesēdies. To var pārbaudīt, ja viegli sakratot pannu, centrs nedaudz svārstīsies.
9. Izslēdz cepeškrāsni un nedaudz atver krāsns durvis. Atstāj siera kūku ūdens vannā uz 1 stundu, lai tā atdziest. Izņem no krāsns un ūdens vannas, pēc tam atdzesē siera kūku istabas temperatūrā, pilnībā to atsedzot. Kad kūka pilnībā atdzisusi, to apklāj un liek pirms pasniegšanas uz 4 h vai pat visu nakti ledusskapī.
10. Siera kūku pasniedz, griežot gabalos. Var pasniegt pārlejot ar ievārījumu, karameli