Recepte
Suši
Laba suši pamatā ir labas un tīras sastāvdaļas – pareizi pagatavoti suši rīsi un svaigas piedevas pēc izvēles.
Sastāvdaļas:
suši rīsiem:
250 g suši rīsu
300 ml ūdens
kombu, neliels 3×3 cm gabaliņš, pēc izvēles
suši etiķim:
30 ml rīsu etiķa
8 g sāls
18 g cukura
kombu, mazs 3×3 cm gabaliņš, pēc izvēles
suši pildījumam:
lasis
tuncis
avokado
gurķis
krabju nūjiņas
garneles
krēmsiers
sezama sēkliņas
u.c.
Pagatavošana:
Gatavo suši rīsus:
- Ber suši rīsus traukā un pārlej ar ūdeni. Maisa ar pirkstiem, līdz ūdens kļūst pienaini balts. Nokāš caurdurī un ber rīsus atpakaļ traukā. Atkārto šo mazgāšanas procesu 4-5 reizes, līdz ūdens ir dzidrs.
- Kad rīsi noskaloti, atstāj traukā, pārlej ar ūdeni un atstāj 20 minūtes uzsūkties.
- Rīsus nokāš un liek dziļā pannā ar 300 ml ūdens un nelielu kombu gabalu. Uzliek vāku un vāra uz lielas uguns 5 minūtes, pēc tam samazina uguni un vāra vēl 20 minūtes.
- Kamēr rīsi gatavojas, pagatavo suši etiķi, visas sastāvdaļas ievietojot katliņā un karsējot, līdz cukurs un sāls ir izšķīdis. Uztur etiķi siltu.
- Kad rīsi ir pagatavoti, liek tos bļodā. Kamēr rīsi un suši etiķis joprojām ir karsti, pievieno etiķi rīsiem, un, izmantojot lāpstiņu uzmanīgi iemaisa rīsos, cenšoties daudz nemaisīt, lai nesalauztu rīsus.
- Kad etiķis ir iestrādāts, pārliek rīsus uz šķīvja vai paplātes, virsū uzliek mitru virtuves papīra dvieli un atstāj atdzist.
Gatavo suši:
- Suši pildījuma sastāvdaļas var kombinēt sev vēlamās kombinācijās pēc izvēles. Visas sastāvdaļas jāsagriež iespējami garākās sloksnītēs.
- Gatavošanai nepieciešamo bambusa paklājiņu labāk ietīt pārtikas plēvē – tad rīsi nelips pie paklājiņa un pēc tam to būs vieglāk notīrīt.
- Uz bambusa paklājiņa liek Nori lapu un uz tās vienmērīgi uzklāj rīsus. Pildījumu liek dažu centimetru attālumā no apakšējās nori lapas malas. Ja pildījumam izmanto arī ‘’Philadelphia’’ krēmsieru, to plānā kārtiņā uzklāj uz rīsiem. Kad pildījums uzlikts, rullē bambusa paklājiņu virzienā prom no sevis. Sarullē, augšā atstājot pāris centimetrus. Atstāto Nori lapas daļu samitrina ar mitriem pirkstiem, lai tā kļūst lipīga un to var pierullēt klāt otrai malai, izveidojot stingru suši rulli. Ar samitrinātu nazi, sagriež suši apmēram 2,5 cm lielos gabaliņos.