Recepte
Tom Yum zupa
Tom Yum zupa ir pikanta un sildoša taizemiešu zupa, ko iespējams atrast ikvienā āzijas virtuves restorānā. Bet, pagatavota mājās, tā ir vēl labāka – var pievienot garneles vai citas jūras veltes pēc izvēles. Un, noteikti mēģiniet atrast austersēnes, nevis šampinjonus, lai garša būtu vēl labāka.
Sastāvdaļas:
300 g garneles ar galvām un čaumalām
buljonam:
750 ml ūdens
125 ml vistas buljona
2 citronzāles kātiņi, nomizoti ārējie slāņi
1,5 cm Galangala vai ingvera, sagriezts 4 šķēlēs
5 kafīra laima lapas
2 asi čilli
3 ķiploku daiviņas
zupai:
120 g austersēņu
1 tomāts, sagriezts gabalos
1/2 baltā sīpola, sagriezts apmēram 1 cm biezos gabalos
1 tējk. cukura
3 ēd.k. zivju mērces
3 ēd.k. laima sulas
koriandrs dekorēšanai
krēmīgākai versijai:
1,5 ēd.k. čili pastas
75 ml kokosriekstu piena biezās daļas
Pagatavošana:
- Notīra garneles. Liek galvas un čaumalas katlā, atliek garneļu gaļu malā.
- Izmanto gaļas āmuru priekš ķiplokiem, čili un citronzāles, lai tos izdauzītu un tie atbrīvotu garšu. Nomizo un liek katlā.
- Ar rokām saņurca laima lapas. Pievieno katlā.
- Pievieno invgeru, buljonu un ūdeni un uzvāra uz lielas uguns. Uzliek vāku, samazina uguni un vāra 10 minūtes.
- Izkāš buljonu, izmet garneļu čaumalas utt. Buljonu lej atpakaļ tajā pašā katlā un atstāj mazu liesmu.
- Pievieno sīpolus un sēnes, sautē 3 minūtes. Pievieno tomātus, vāra uz lēnas uguns 1 minūti.
- Pievieno garneles, vāra 2 minūtes vai tik ilgi, līdz tās tikko sāk gatavoties.
- Iemaisa cukuru un zivju mērci, vāra uz lēnas uguns 1 minūti.
- Pievieno laima sulu, pēc tam nogaršo. Pielāgo saldenumu (ar cukuru), vai sāļumu (ar zivju mērci) un skābumu (ar laimu) pēc savas gaumes.
- Lej bļodiņā un pasniedz ar svaigu koriandru un svaigiem čili. Tom Yum zupa pasniedzama kopā arī ar rīsiem vai nūdelēm.
Krēmīgajai Tom Yum:
Tajā brīdī, kad pievieno cukuru, pievieno arī čili pastu un kokospienu. Tad turpina Tom Yum zupa recepti kā rakstīts.