Recepte
Uzbeku plovs – Sastāvdaļas:
• 1 kg vidēji treknas jēra gaļas, sagriezta vidēji lielos gabalos
• 1 kg gargraudu rīsu, nomazgāti zem tekoša ūdens, pārlieti ar aukstu ūdeni un kādu laiku izmērcēti
• 200 – 250 ml augu eļļas cepšanai
• 1 kg burkānu, sagriezti 0,5×0,5 cm biezās nūjiņās
• 2 – 3 vidēja izmēra sīpoli, sagriezti plānos pusgredzenos
• 1-1,5 ēdamkarotes ķimeņu vai kumīna
• 2-3 veselas ķiploku galvas (jo jaunākas, jo labāk), notīrītas no netīrumiem
• 1-2 čili (pēc izvēles)
• sāls pēc garšas
• liels čuguna katls, vēlams ar apaļu dibenu ( ja nav- jebkāds liels katls/dziļa panna)
Gatavošana:
1. Katlā lej eļļu un uz lielas liesmas apcep gaļu līdz zeltaini brūna, 3-4 partijās, izņem ārā un noliek maliņā. Tajā pašā katlā apcep sīpolus līdz zeltaini brūni, pievieno gaļu, labi samaisi, lai sīpoli nepiedeg. Pievieno burkānus, laiku pa laikam apmaisot, līdz tie sāk palikt mīksti un nedaudz apbrūninās, 15-20 minūtes. Ķimenes nedaudz paberzē plaukstās, lai izdalītos aromāts, un iemaisa katlā.
2. Uzgriež vidēju liesmu, ielej karstu ūdeni tā, lai noklāj visas sastāvdaļas, pievieno sāli un ļauj visam vārīties 40 minūtes–1,5 stundu, līdz gandrīz viss ūdens iztvaiko un gaļa kļūst maiga un sulīga. Nemaisa.
3. Uzgriež maksimālo liesmu. Rīsus kārtīgi nosusina, vienā kārtā liek pāri gaļai un dārzeņiem, ieliek pa vidu ķiplokus un veselus čili, un uzmanīgi pārlej ar verdošu ūdeni. Pārklāj rīsus ar ūdeni tā, lai būtu apmēram 2 cm ūdens kārta virs rīsiem, ļauj tiem vārīties un pievieno sāli. Kad rīsiem nokrities ūdens, nedaudz samazina liesmu, turpinot vārīt. Vāra, līdz ūdens iztvaiko un pilnībā uzsūcas rīsos – rīsiem vajadzētu palikt diezgan al dente. Rīsos izveido bedrītes līdz trauka apakšai, lai pārbaudītu ūdens līmeni.
4. Samazina liesmu līdz minimumam, uzliek vāku un ļauj 20 minūtes tvaicēties. Pagriež lielāku uguni, izņem ķiplokus un čilli. Rīsus uzmanīgi sajauc ar gaļu un burkāniem, ja vēlas, var pievienot vēl nedaudz sāls, samaisa un atstāj, lai uzbeku plovs pastāv 5 minūtes.
5. Liek uzbeku plovu uz liela silta šķīvja un pasniedz ar ķiplokiem, čilli un vienkāršiem, plānās šķēlēs sagrieztiem tomātu-saldo sīpolu-čili salātiem.