Recepte
Ziemas salāti, kur var izpausties radoši. Tajā ir gan rūgta, gam arī salda mijiedarbība, kā arī dažādas tekstūras: mazām sērkociņu nūjiņām, plānām šķēlītem un režģiem.
Porcijas: 6
Sastāvdaļas:
- Smalki rīvēta miziņa un svaigi spiesta sula no 1 liela citrona (1 neliela ēdamkarote miziņas, 2 ēdamkarotes sulas)
- 1 ēdamkarote baltvīna etiķa
- 2 ēdamkarotes sasmalcinātu svaigu maurloku
- 1/2 tējkarotes cukura vai vairāk pēc garšas
- Sāls
- Svaigi malti melnie pipari
- 60 ml olīveļļas
- 1 ½ glāze ar frīze, rukola, eskariols vai citu zaļumu kombinācija , saplēsta kumosa lieluma gabaliņos
- 1 liels gurķis bez sēklām, sagriezts apmēram 10 cm garos gabalos, papīra biezuma, izmantojot dārzeņu rīves plato malu
- 85g redīsi (noņemti zaļās galotnes), apgriezti un sagriezti mazos sērkociņu kociņu lielumā
- 60g Beļģijas endīvijas, apgrieztas un šķērsām sagrieztas plānās šķēlēs (nav obligāti)
Pagatavošana:
- Mazā bļodiņā sajauc kopā citrona miziņu un sulu, etiķi, 1 ēdamkaroti maurloku un 1/2 tējkarotes cukura. Pēc garšas pieber sāli un piparus. Lēnām ielejiet eļļu, pastāvīgi maisot, lai izveidotos mērce. Nogaršojiet un pēc vajadzības pielāgojiet garšvielas. Iznākumā ir jābūt 1/2 glāze.
- Sadaliet zaļumus atsevišķi, traukā sakārtot gurķu šķēles, lai veidotos līkloči. Katrai porcijai pārkaisa redīsu sērkociņus un sagrieztu endīviju.
- Katrai salātu porcijai uzliek bagātīgu ēdamkaroti ar iepriekš sagatavoto mērci. Dekorē ar atlikušo ēdamkaroti maurloku un pasniedziet.